Duyuru

Başkan Saraç AB'ye Türk Yükseköğretimini Anlattı

Son Güncelleme Tarihi : 08.12.2016 08:57:15

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ile görüştü.

 

 

 

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında gerçekleştirilen ve yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede YÖK Başkanı Saraç, 1 Kasım'da göreve başlayan Christian Berger'e, Avrupa'daki üniversiteler ve EUA ile olan aktif işbirliğinin geliştirilerek devam edilmesini arzu ettiğini iletti.

 

Başkan Saraç görüşmede ayrıca FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türk yükseköğretim sisteminde yaşanan gelişmeler ile akademik camianın bölücü terör örgütlerinden arındırılmasına yönelik alınan kararları anlattı.

 

 

 

 

Yükseköğretim Kurulu olarak aldıkları her kararda üniversitelerin özerkliği ve hukukun üstünlüğünün korunması kavramlarının çalışmalarının ana başlığını oluşturduğuna dikkati çeken Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Ülkemize bu konuda Avrupa'dan, Amerika'dan yapılan haksız bazı eleştirileri, sağduyulu düşünce, bilim zihniyeti ve bu ülkenin özgürlükçü demokrasiden, hukuk devleti ilkesi ile yönetilmekten vazgeçmeyeceğini vurgulayarak anlatmaya çalışıyoruz. Bu konudaki bildirimlerimiz yazılı olarak birer mektupla Avrupa Üniversiteler Birliği, Avrupa Birliği, Bologna Süreci Grubu gibi ilişkide olduğumuz onlarca yurt dışı kuruma iletilmiştir."

 

 

 

 

Türkiye'nin yükseköğretiminde hiçbir aksamaya maruz kalmadan eğitime, araştırmalara, konferanslara devam ettiğini vurgulayan Saraç, darbe girişiminin olduğu haftada bile üniversitelerde ve yükseköğretim kurumunda olağan süreç ve yaşamın devam ettiğini anımsattı.

 

Görüşme bitiminde YÖK Başkanı Saraç, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger'e, kendisinin yayına hazırlamış olduğu Osmanlı döneminde yaşamış ve dini ilimler, edebiyat, tarih, tıp, matematik, geometri, mimarlık, musiki gibi alanlarda eserler vermiş bilim insanlarını tanıtan, Mehmet Tahir'in "Osmanlı Müellifleri" adlı üç ciltlik eseri hediye etti.

 

 

 

Bilindiği üzere EUA,  AB,  Bologna Süreci İzleme Grubu gibi kurumların da olduğu 118 şemsiye kuruluşa, darbe girişimi ve sonrasında yaşananları içeren bir mektup gönderilmişti. YÖK Başkanı Saraç'ın bu mektubu, 23 Temmuz'da dünyanın önemli üniversite sıralama kuruluşlarından "Times Higher Education"ın (THE) internet sitesinde haber olarak yayımlanmıştı.

 

YÖK'te ayrıca 17 Ağustos'ta, 65 ülkeden 17'si büyükelçi düzeyinde olmak üzere yaklaşık 100 yabancı yetkilinin katılımıyla 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin bir bilgilendirme toplantısı düzenlenmişti.

 

Ayrıca Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) heyeti, YÖK Başkanı Saraç'ı ziyaret etmiş, heyete Türk yükseköğretim sisteminde yaşanan son gelişmeler ve alınan kararlara ilişkin bilgi verilmişti. Yaşanan olumsuz süreç nedeniyle üniversitelerde eğitimin hiçbir şekilde aksamayacağı vurgulanarak Türk yükseköğretimine güvenilmesi gerektiği mesajı iletilmişti.

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve beraberindeki heyet, Türk yükseköğretim sisteminde yaşanan gelişmeleri ve YÖK-Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) ortak işbirliği alanlarını görüşmek üzere 6 Eylül Salı günü Brüksel'e gitmişti. EUA'nın Brüksel'deki merkezinde gerçekleştirilen ziyarette EUA Başkanı Prof. Dr. Rolf Tarrach'ında içerisinde yer aldığı EUA Yönetim Kurulu heyeti ile bir görüşme gerçekleştirilerek darbe girişiminde yaşananlar, Türkiye'deki akademik camianın terör örgütlerinden temizlenmesine yönelik alınan kararlar anlatılmıştı.

 

YÖK Başkanı Saraç, aynı amaca yönelik Ekim ayı içerisinde Almanya'da resmi ziyaretlerde bulunarak Almanya Federal Cumhuriyeti, Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka ile görüşmüştü. Ziyarette başta Türk-Alman Üniversitesi olmak üzere iki ülkenin yükseköğretim alanındaki ortak iş birliği konuları, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk yükseköğretim sisteminde yaşanan gelişmeler ile akademik camianın bu örgütten arındırılmasına yönelik alınan kararlar ve atılan tüm adımlar Alman Bakana anlatılmıştı.

 

 

 

 

Yayınlayan : basin.mu.edu.tr Tarih : 08.12.2016 08:30
Okunma Sayısı : 1843