Haber

HADO İle Alzheimer’a Umut

Son Güncelleme Tarihi : 19.10.2021 00:00
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin TÜBİTAK 2209-A programı kapsamında desteklenen “Geleceğin Sporu HADO ile Yaşlılarda Fiziksel Aktiviteyi Artırmada ve Alzheimer Riskini Önlemede Alternatif Yöntem Projesi” için uygulama çalışmaları başladı.
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Geleceğin Sporu HADO ile Yaşlılarda Fiziksel Aktiviteyi Artırmada ve Alzheimer Riskini Önlemede Alternatif Yöntem Projesi” ile Alzheimer hastalığı riskinin sanal oyun HADO ile önlenmesi amaçlanıyor.
Üniversitemiz Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gönül Babayiğit İrez'in danışmanı, Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencisi Zeynep Kütük'ün yürütücüsü olduğu projede Raşit Yandım, Doğa Ece Engin ve Hasan Burak Işıloğlu araştırmacı olarak yer alıyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gönül Babayiğit İrez geleceğin sporu HADO’nun, yaşlılarda fiziksel aktivitenin arttırılmasında ve özellikle Alzheimer riskinin önlenmesinde alternatif bir yöntem sunduğunu söyledi.
Uygulama öncesinde özellikle 65 yaş üstü katılımcılara çeşitli fiziksel ve mental testler uygulandığının altını çizen Doç. Dr. Gönül Babayiğit İrez, “Bu testler sonrasında arttırılmış gerçeklik sporu HADO ile bir süre egzersiz uygulaması yapıyorlar. Egzersiz öncesinde ve sonrasında hem zihinsel etkinliklerinin hem de fiziksel performanslarının hangi ölçüde değiştiği yeniden ölçülüyor. HADO'da özellikle adım sayısını arttıran etkinlikler yoğun olduğu için fiziksel aktivitenin de artmasını bekliyoruz. Bu uygulamaların daha sonra odaklanma ya da çeviklik gibi bir takım özellikleri de arttıracağını ön görüyoruz " dedi.
 
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 19.10.2021 00:00
Okunma Sayısı : 2658