Haber

Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi Düzenlendi

Son Güncelleme Tarihi : 21.11.2022 00:00
Ülkemiz ve Dünya arıcılığının teknik ve ekonomik sorunlarına çözüm yollarının tartışıldığı ve Muğla çam balının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtıldığı “Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi” Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde Marmaris’te düzenlendi.

Kongrenin açılışına; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, il ve ilçe protokolü ile sektör temsilcileri katıldı.

Bu yıl yedincisi düzenlenen “Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi”, 14-19 Kasım 2022 tarihleri arasında Marmaris Grand Yazıcı Club Turban Otel’de gerçekleştirildi. Arıcıların teorik bilgi edinmeleri ve uygulama ile ilgili konularda da deneyimlerini arttırmalarını hedefleyen kongrede; konularında uzman, ulusal ve uluslararası bilim insanları ile arıcıların buluşması sağlandı.

Kongrenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar; “Bu kongreye arıcılık faaliyetlerinin yaygın olduğu onlarca ülkeden çok çeşitli paydaşlar katılmakta olup, arıcılık tarımı ve arı ürünleri konusunda yaşanan birçok probleme de bilimsel olarak çözüm aranmaktadır. Bu kongrenin en özgün tarafı; üretici-tüccar-sanayici-bilim insanlarını, ilgili kamu kuruluşlarını ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirmesi ve problemleri tartışma zeminini oluşturmasıdır. Bu vesile ile üretici ve tüccarın arıcılık tarımı ve pazarlanması konusunda yaşadığı problemleri bilim insanları masaya yatırma fırsatı bulmaktadır” şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Muğla Valiliği, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, Güney Ege Kalkınma Ajansı, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve  APİMONDİA tarafından da desteklenen kongrede, MSKÜ’nün arı ürünleri üzerine yaptığı ARGE çalışmaları Gıda Analizleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından kurulan stantta katılımcılara aktarıldı. Balın parmak izi bileşenleri, balın raf ömrü ve balda tağşiş gibi konularda yapılan çalışmalar büyük ilgi gördü.

Arıcılık sektörüne yaptığı katkılardan dolayı Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) tarafından MSKÜ Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Duru’ya "Hizmet Ödülü" verildi.
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 21.11.2022 00:00
Okunma Sayısı : 1596