Haber

Üniversitemizde 5 Bin Adet "Balık Ekmek" İkram Edildi

Son Güncelleme Tarihi : 21.11.2018 00:00

"Dünya Balıkçılık Günü" etkinlikleri çerçevesinde, Üniversitemiz öğrencilerine ve personeline 5 bin adet balık ekmek ikramı yapıldı.

Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi tarafından Mavi Çatı’da gerçekleştirilen Balık Ekmek Şenliği’ne, öğrencilerimiz ve personelimiz büyük ilgi gösterdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Muğla’nın su ürünleri bakımında zengin olduğunu söyleyerek, bölgede balık çeşitliliğini arttırmak istediklerini ifade ettiği konuşmasında; "Ben balıkçılık konusunda birkaç değerlendirmede bulunmak istiyorum. Öncelikle bizler denizle etkileşimi çok yüksek olan bir ilde yaşıyoruz. Dolayısıyla deniz ürünleri açısından zenginlikleri olan bir bölgedeyiz. Ben Sakarya ve Karadeniz'de yaşamış bir kişi olarak, tezgahtaki balık çeşitliliği bakımından Muğla'nın yeterli olmadığını görüyorum. Bu çeşitliliği arttırma noktasında yoğunlaşmamız gerekiyor. Bunun için de üniversite olarak balıkçılığı bilimsel bir perspektifle mercek altına almalıyız. Örneğin; ben fizikokimya derslerini anlattığım dönemde 'kütlesel transfer' örneğini zirai ilaçlamanın önce toprağa, oradan yeraltı sularına ve nihayetinde denize ulaşması ile aktarıyordum.  Böyleklikle haşere ilaçları topraktan denize ulaştıklarında balığın bünyesinde tutunuyor. Bakınız tarlaya atılan kimyasal nelere mal oluyor. Yani balığı daha fazla tüketmemiz gerekiyor ama sağlıklı balık için çevre-deniz ilişkisini de iyi yönetebilmemiz gerekli. Bunu bilimsel olarak yönetebilecek adres ise Su Ürünleri Fakültemizdir. Yönetim olarak bu fakültedeki akademisyenlerimiz ve öğrenciler için, Muğla civarındaki denizlerdeki verimliği artırma vizyonu belirledik. Önümüzdeki süreçte kendilerinden sahaya daha fazla hakim olmalarını bekliyoruz. Bizim bu işi yönetebilmemiz lazım, bununla ilgili altyapımız hazır. Böylelikle sağlıklı balık miktarını arttırabilceğimize inanıyorum" dedi.

Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Ateş ise, ülkemizde kişi başına tüketilen balık oranının düşük olduğunu belirterek, “Dünyada kişi başına tüketilen balık ortalama 25 kg iken, Türkiye’de 6 kg,  Avrupa’da 16 kg, Japonya'da ise 90 kilogramdır. Ülkemiz adına bu oranın daha yukarılara çekilmesi gerekiyor. Balık insan sağlığı açısından çok önemli bir besin. Bu gıdanın sizlere sunumu için bir araya geldiğimiz için çok mutluyuz. Hepinize hoş geldiniz diyorum" şeklinde konuştu.

 

Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 21.11.2018 00:00
Okunma Sayısı : 3437