Haber

“Birinci Su Şurası” Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Gerçekleştirildi

Son Güncelleme Tarihi : 31.03.2021 00:00

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından İlki düzenlenen Su Şurası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törene Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek de katıldı.

Törende, Devlet Su İşlerinin tamamladığı 363 tesisin açılışı da gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplumdaki yaygın kanaatin aksine Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığının altını çizdi. Cumhurbaşkanımız konuşmasının devamında; “Suyun gücünü milletle buluşturmak hedefiyle sadece su alanına yaptığımız yatırımların toplam bedeli 255 milyar lirayı geçiyor. 2007 yılında yaşanan büyük kuraklıktan sonra 81 vilayetimiz için içme suyu eylem planları hazırladık. Şehirlerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını planladık. Boğaz geçiş tüneli ile Asya ve Avrupa’yı 4 metre çapındaki ve 5 bin 551 metre uzunluğundaki dev su tüneli ile birleştirdik. Ülkemiz genelinde 262 adet içme suyu tesisi ile 41 milyon vatandaşımıza yıllık 2 milyar 700 milyon metreküp ilave içme ve kullanma suyu temin ettik. Hidroelektrik santral projelerinde kamu-özel sektör işbirliği sayesinde devletin sırtından 60 milyar dolar tutarında bir yatırım yükünü kaldırdık. Böylece ülkemizin 44 milyar kilovatsaatlik elektrik üretim kapasitesini 108 milyar kilovatsaate çıkarttık. İklim değişikliği ve nüfus artışı sebebiyle önemi giderek artan depolama yapılarına alternatif olarak 26 adet yeraltı barajı inşa ettik. 2023 yılına kadar tamamlanan yeraltı barajı sayısını 150’ye yükselteceğiz” dedi.

Törende konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise desteklerinden ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini sundu. 2021 yılını, ‘Su ve Sulama Yatırımlarında Hamle Yılı’ olarak ilan ettiklerini kaydeden ve sulama yatırım bütçesini 2,4 kat artırarak, 15,3 milyar liraya çıkardıklarını belirten Bakan Pakdemirli; “Yeni sulama yatırımlarının tamamını modern ve kapalı sistemde projelendiriyoruz. Bu yıl 51’i baraj olmak üzere toplam 382 tesisi hizmete almayı planlıyoruz. İnşallah dur durak demeden yatırımlarımızı arka arkaya hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bugün de 64 ilimizde, 5,2 milyar liralık yatırımla hayat bulan 363 tesisin açılışını yapacağız. Bugün, cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleşecek “Birinci Su Şurasını” başlatacağız. Birinci Su Şurası kapsamında; ilgili bakanlıklar, tüm belediyeler, üniversiteler, STK’lar ve tüm paydaşlarla birlikte suyumuzun geleceğini konuşacak, hedeflerimizi ortaya koyacak ve yol haritamızı belirleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından internet bağlantılarıyla açılışı yapılacak tesislerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, protokolle birlikte tesislerin açılışını yaptı.

Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 31.03.2021 00:00
Okunma Sayısı : 1731