Duyuru

Antivirüs Programı Kullanımı İle İlgili Önemli Duyuru

Son Güncelleme Tarihi : 23.07.2018 09:36:00

Antivirüs Programı Kullanımı İle İlgili Önemli Duyuru

 

Son yıllarda sıklıkla karşılaşılan ve kullanıcı bilgisayarlarına ciddi zararlar veren siber saldırılar tespit edilmektedir. Dünya genelinde bilgisayarları tehdit eden ve bilgisayarda bulunan dosyaları kullanılmaz hale getirerek bunun sonucunda fidye talep eden virüsler (Cryptolocker türevleri) ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak sanal para birimlerinin (Bitcoin, Ethereum vb.) üretilmesi için bilgisayarlarda işlenmesi ve bunun sonucunda kazanç elde edilmesinden dolayı zararlı yazılımlar vasıtasıyla kullanıcı bilgisayarlarına erişilerek bu bilgisayarların sanal para üretiminde kullanıldıkları görülmektedir.

 

                Son yıllarda tespit edilen virüsler (Wannacry vb.) sadece bulundukları bilgisayarlara zarar vermekle kalmayıp bağlı oldukları ağdaki bilgisayarlara ve farklı kurumlardaki bilgisayarlara bulaşmaktadırlar. Bu ve benzeri saldırılardan etkilenmemek için kurumlarda bulunan bilgisayarların bir bütün halinde korunması gerekmektedir. Bilgisayarların korunmasının sağlanması için güncel bir antivirüs programının bulunması ve işletim sistemi ile kullanılan diğer programların güncel tutulması gerekmektedir.

 

                Üniversitemizde lisanslı olarak kullanılmakta olan antivirüs programı McAfee Antivirüs programıdır. Bunun haricinde üniversitemiz tarafından lisanslı olarak kullanılan başka bir antivirüs programı bulunmamaktadır. Daha önce üniversitemizde kullanılmakta olan Kaspersky Antivirüs programının lisans süresi dolduğu için artık kullanılamamakta ve destek verilememektedir.

 

                Yapılan incelemeler sonucunda kurumumuzda McAfee Antivirüs programının kullanımı belirli bir seviyede kaldığı görülmektedir. Bununla beraber kullanıcılarımızdan hala eski antivirüs programı olan Kaspersky Antivirüs programının kullanıldığı görülmektedir. Ek olarak bilgisayarlarında antivirüs programı olmayan veya üniversitemiz lisanslı antivirüs programı dışında program kullanan bilgisayarlarında olduğu tespit edilmektedir.

 

                Kurumdaki bilgisayarların güvenliğini sağlamak, oluşabilecek sorunlarda destek alınabilen, antivirüs programının durumu ve güncelleme yapılıp yapılmadığının merkezi olarak kontrol edilebilmesi için kurumumuz lisanslı antivirüs programının kullanılması gerekmektedir. Bunun haricinde farklı bir marka antivirüs programı veya hiçbir antivirüs programının kullanılmaması sonucunda kullanıcıların kendi bilgisayarlarında veya ağ üzerindeki başka bir bilgisayar üzerinde oluşabilecek sorunlarda (zararlı yazılımın ağ üzerinden başka bir bilgisayara bulaşması ve oradaki verileri kullanılmaz hale getirmesi vb.) ilgili bilgisayarın kullanıcısı sorumlu olacak olup Daire Başkanlığımız tarafından kesinlikle destek verilmeyecektir. Sorumluluk bütünüyle ilgili bilgisayarın kullanıcısında olacaktır. Daire Başkanlığımız gerekli görmesi durumunda tespit ettiği zararlı yazılım içeren bilgisayarların ağdaki diğer bilgisayarlara bu zararlı yazılımı bulaştırmaması için ilgili bilgisayarın ağ erişimini kapatabilecektir.

 

McAfee Antivirüs kurulumun dosyası ftp://teknik.mu.edu.tr/Programlar/mcafeeagent.exe adresi üzerinden indirilebilmektedir.

 

Not 1: Lisans süresi bittiği için kullanılamayan ve hala bazı bilgisayarlarda yüklü olan Kaspersky Antivirüs programı ile başka bir marka antivirüs programı kullanan kullanıcılarımızın öncelikle bu antivirüs programlarını bilgisayarından kaldırmaları gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra McAfee Antivirüs programını bilgisayarlarına kurabilirler.

 

Not 2: Kaspersky Antivirüs programının bilgisayarda kurulu olup olmadığının kontrolü için aşağıdaki resimde gösterildiği gibi bilgisayarın saat simgesinin yanındaki Kaspersky Antivirüs simgesinin tespiti ve “Denetim Masası > Program Ekle veya Kaldır” bölümünde yüklü olan programlar listesi üzerinden yapılabilmektedir.

                

 

   

                Kaspersky Antivirüs programını kaldırmak için “Denetim Masası > Program Ekle veya Kaldır” bölümünde “Kaspersky Endpoint Security” ve “Kaspersky Network Agent” programlarının kaldırılması gerekmektedir. Bu programların kaldırma şifreleri aşağıdaki gibidir;

               

Kaspersky Endpoint Security      : Kullanıcı Adı: admin      Parola:  22552005

Kaspersky Network Agent           : Parola:  ksc.n4                 veya      muglakasper159

               

 

McAfee Antivirüs programının kurulumunda oluşabilecek sorunlar ve eski antivirüs programlarının kaldırılmasında oluşabilecek diğer sorunlarda destek için 5858 ve 1248 numaralı telefonlardan iletişime geçebilirsiniz.

 

              

              Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Yayınlayan : bidb.mu.edu.tr Tarih : 18.05.2018 11:00
Okunma Sayısı : 8428