Haber

Bodrum'da Eski Çağ'da Ege ve Akdeniz'de Zeytinyağı ve Şarap Üretimi Sempozyumu Düzenlendi

Son Güncelleme Tarihi : 23.12.2022 00:00
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası ve Karya Kültür ve Eğitim Vakfı iş birliğinde Bodrum Heredot Kültür Merkezi’nde “Eski Çağ'da Ege ve Akdeniz'de Zeytinyağı ve Şarap Üretimi: Kırsal Yerleşimler, Kentsel Merkezler ve Ticaret” sempozyumu düzenlendi.

Düzenleme Kurulunda Prof. Dr. Adnan Diler, Prof. Dr. A. Kaan Şenol ve Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu’nun yer aldığı sempozyuma on bir ülkeden yetmiş bir bilim insanın katıldı.

Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, 2008 yılında Mersin’de “Antik Çağda Anadolu’da Zeytinyağı ve Şarap Üretimi” ve 2011’de İzmir Urla ilçesinde “Antikçağ’da Doğu Akdeniz’de Zeytinyağı ve Şarap Üretimi” konulu iki uluslararası sempozyumun düzenlendiğini ve sunulan bildirilerin iki ayrı kitap ile tanıtıldığını belirtti ve şu şekilde konuştu: “Ege ve Akdeniz coğrafyasında antik çağda zeytinyağı ve şarap üretimi, üretim teknolojileri, ürünlerin ticaret ve ekonomik yaşamdaki boyutu ve etkileri, zeytin ağacı ve asma tarımında antik peyzaj ve arazi kullanımları, zeytin ağacı ve bağcılığın tarihsel gelişimi, filolojik bulgular, üretimin siyasi sosyal ve politik etkileri, zeytin ve şarabın arkeolojik malzeme üzerinde kullanımları gibi birçok konuda ülkemizden ve farklı ülkelerden yetmiş bir bilim insanı, yüz yüze ve çevrim içi katılımlarla bilgilerini paylaşacaklar. Sempozyumun ana amacı zeytin, üzüm ve onlardan elde edilen zeytinyağı ve şarabın uygarlık tarihi boyunca insan ve toplumu ilgilendiren sadece antik üretim teknolojileri, geçimlik ya da ticari değeri değil kültür ve sosyal çevre boyutuyla ele alarak bunun kazanımı ve kayıpları konusunda bilgileri sizlere ulaştırmaktır.”

Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Durmuş Tarkan ise “Bu iki kutsal meyvenin birçok yönüyle insanlık tarihine olan etkilerini ve günümüze yansımalarını daha derinden öğrenmiş olacağız. Bu önemli sempozyumun gerçekleştirilmesini sağlayan çok değerli hocamız Prof. Dr. Adnan Diler ve kıymetli ekibine emekleri için kurumum adına tebriklerimi ve şükranlarımız sunuyorum.” dedi.

Bodrum Ticaret Odası’nın desteğiyle eşzamanlı çeviri yapılan sempozyumun sonunda zeytinyağı fabrikası ve üzüm bağı ziyaret edildi.
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 23.12.2022 00:00
Okunma Sayısı : 1234