Doç. Dr. Bekir Çöl Muğla’da doğdu ve ilkokul, ortaokul ve lise öğrenimini, sırasıyla Muğla’da Şehit İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu, Türdü 100. Yıl İlköğretim Okulu ve Turgut Reis Lisesi’nde tamamladı. 17 yaşında başladığı Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden 21 yaşında mezun olarak Lisans derecesini aldı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Moleküler Biyoloji Yüksek Lisans Programı sınavını kazandı. Aynı anda, bir başka merkezi sınav olan, “1416 Sayısı Kanuna göre” düzenlenmiş Yurt Dışı Yüksek Lisans-Doktora Sınavını kazanarak, Türkiye 4.’sü olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim almak için “tam burs” almaya hak kazandı.
ODTÜ’de 6 ay İngilizce dil eğitimi aldıktan sonra, Bakanlık tarafından önce Marshall Üniversitesi, West Virginia’ya gönderildi. Burada dil eğitimini tamamladıktan sonra, Amerika ve dünyada ünlü, “Virginia Polytechnic Institute and State University, Blacksburg, Virginia”’ya geçti ve bu üniversitenin “Moleküler Hücresel Biyoloji” anabilim dalında Yüksek Lisans Derecesini aldı. Doktora derecesini ise aynı üniversitenin “Biyokimya Bölümünde Moleküler Genetik” alanında tamamladı. Devamında “Beadle Research Center, Lincoln NE”’de yer alan, dünyanın en önemli merkezlerinden birinde, “Research Scientist-Post-Doctorate” olarak 1.5 yıl takım liderliği görevini aldı. Eğitim hayatında ana uzmanlık alanı, bakterilerde, tek hücreli ökaryotlarda ve insanda gen-protein odaklı çalışmalar ve gen ekspresyonunun regülasyonu çalışmaları ile şekillendi.
MEB Burslusu olarak Türkiye’ye, dönmek üzere gönderildiği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde Araş. Gör. Dr. olarak göreve başladıktan hemen sonra, askerlik görevini yerine getirmek üzere ayrıldı ve 2006’nın sonlarına doğru göreve tekrar başladı. Üniversitede çeşitli bilimsel atılımlarda görev yapıp, destek sağladıktan sonra, laboratuvarlar ve alt yapı kurmak için 2007 yılında projeler yazmaya başladı. İlk yüksek bütçeli projesini 2008 yılının Mart ayında aldı ve aynı yıl Yrd. Doç. kadrosuna atandı.
Daha sonra, çoğunlukla yürütücülüğünü yaptığı 8 adet yüksek bütçeli projelerle ve birçok BAP projesiyle, ortak çalışmalarla ve kendi kişisel imkânlarıyla, “moleküler genetik”, “biyokimya”, “moleküler mikrobiyoloji”, “proteomik” ve “genomik” deneylerinin yapılabileceği laboratuvarlar ile işleyen sistemler kurdu ve bu alanlarda uzmanlığını arttırdı. Laboratuvarların kurulması ve işlerlik kazanması 7 yıl sürdü. Projeleri halen aktif olarak devam etmektedir. Bunun yanında, Amerika, Almanya (DSMZ), İspanya ve İtalya’daki araştırmacılarla uluslararası aktif kolabrasyonları, Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli araştırmacılarla ortak çalışmaları bulunmakta ve devam etmektedir. Öğretim üyesi olarak toplam 13 (11 Y. Lisans, 2 Doktora) tezi 1. danışman olarak bitirterek, öğrencileri mezun etmiştir. Bunun yanında 7 öğrencinin tezi için 2. danışman olarak veya birebir deneysel veri üretilmesinde önemli katkılarda bulunmuş ve bulunmaktadır. Birçok lisans öğrencisini laboratuvarda aktif olarak eğitmiştir. Bölümünde, alanındaki yenilikleri yansıtan, yeni Lisans ve Lisansüstü dersleri açarak, yıllarca eğitim öğretime destek olmuştur.
Dünya Türk Burslular Birliği Başkan Yardımcılığı görevi esnasında bursluların sorunlarını çözmek üzere yeni kanun tasarısının çıkarılmasında etkin roller aldı. Birçok komisyonda ve sosyal sorumluluk etkinliklerde görev alarak katkılar sundu.
Halen Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Biyoteknoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi olan ve Köyceğiz MYO Müdürlüğü’nü de yürütmekte olan Doç. Dr. Bekir Çöl çok iyi derecede İngilizce bilmektedir. Rektörümüz tarafından, Ulusal ve Uluslararası proje yetkinliklerinden dolayı, Üniversitemizin Ar-GE faaliyetlerini koordine etmek ve destek sunmak üzere, 15 Mart 2019 tarihinde Rektör Danışmanı olarak görevlendirilmiştir.