Haber

Türk Yükseköğretiminin Uluslararasılaşması: Fırsatlar ve Tehditler Çalıştayı Düzenlendi

Son Güncelleme Tarihi : 27.09.2019 00:00

Türk Yükseköğretiminin uluslararasılaşması kapsamında fırsatların ve tehditlerin kapsamlı ve geniş katılımlı bir platformda ele alınması amacıyla Yükseköğretim Kurulunda (YÖK), “Türk Yükseköğretiminin Uluslararasılaşması: Fırsatlar ve Tehditler Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Reşat Ünal, üniversite rektörleri, üniversitelerin uluslararası ilişkiler birimlerinin yöneticileri ve akademisyenler katıldı.

Yükseköğretim sistemimizin yurtdışında tanıtılmasına ve üniversitelerimize erişimin kolaylaştırılmasına yönelik olarak Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde zengin bir içerikle yeniden hazırlanarak geçtiğimiz günlerde hayata geçirilen "Study in Turkey Projesi"nin tanıtımının yapıldığı çalıştayın açılışında YÖK Başkanı Saraç konuşma gerçekleştirdi.

Türkiye yükseköğretim alanındaki potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için ülkemizin kalkınma süreçlerine ciddi katkılar sunan yapısal değişim niteliğinde ana projeler belirlediklerini kaydeden Başkan Saraç, yükseköğretimde yapısal değişiklikte başlıklarından birinin de büyük önem atfettikleri “hedef odaklı uluslararasılaşma” olduğunun altını çizdi.

Uluslararası öğrenci sayısındaki artışın son yıllarda Avrupa’daki uluslararası öğrenci sayısı artış oranlarının en iyisi olduğunu dile getiren YÖK Başkanı, “Uluslararası öğrencilere yönelik yükseköğretim politikaları geliştirilirken insani boyutta da politikalar geliştirmekteyiz. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı olarak mülteci akademisyen ve öğrencilerin bizim eğitim ve öğretim sistemimize entegre olabilmeleri için çalışmalar başlattık” diye konuştu.

Mevlana Değişim Programı vasıtasıyla Türk yükseköğretim kurumları ile Avrupa Yükseköğretim Alanı dışındaki ülkelerin yükseköğretim kurumları arasında toplamda 8 bin 521 öğrenci ve öğretim elemanı değişimi gerçekleştiğini dile getiren YÖK Başkanı, “Mevlana Değişim Programında yeni bir format geliştirerek, üniversitelerimizin yabancı üniversitelerle proje odaklı işbirliklerini destekleme yoluna gittik. Proje tabanlı Uluslararası Değişim Programı ile ilk defa öncelikli alanlarda üniversitelerimizin yurt dışındaki üniversitelerle proje odaklı işbirlikleri desteklenmeye başladı. 36 ülkenin üniversiteleri ile üniversitelerimiz arasında yürütülen 94 ortak bilimsel projeye, bu program kapsamında öğrenci ve akademik personel değişimi için destek sağlanmıştır.” dedi.

Study in Turkey projesi ile üniversitelerimizin yurt dışında tanıtımında farklı bir yöntem izleyerek dijital bir platformda üniversitelerin kapılarını dünyadaki paydaşlara sunduklarını sözlerine ekleyen YÖK Başkanı Saraç, bu projenin Türkiye’de öğrenim görmeyi düşünen uluslararası öğrencilerin doğru bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi hususunda önem arz ettiğini vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından YÖK Kurum Danışmanı Doç. Dr. Bilge Kağan Özdemir tarafından, Yükseköğretim sistemimizin yurtdışında tanıtılmasına ve üniversitelerimize erişimin kolaylaştırılmasına yönelik olarak hazırlanan Study in Turkey projesinin tanıtımı yapıldı.

Proje tanıtımı sonrası, “Türk Yükseköğretiminin Uluslararasılaşmasında Fırsatlar ve Değerlendirme Yolları” ve “Türk Yükseköğretiminin Uluslararasılaşmasında Tehditler ve Alınabilecek Tedbirler” başlıklı iki oturumdan oluşan çalıştay programına geçildi.

Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 27.09.2019 00:00
Okunma Sayısı : 2472