Haber

Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi Başladı

Son Güncelleme Tarihi : 16.10.2018 14:00

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bu yıl 6'ncısı düzenlenen ve Üniversitemizin de organizatörleri arasında bulunduğu Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi başladı. Kongreye Muğla Vali Vekili Fethi Özdemir, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek ile Muğla il protokolü ve davetliler katıldı.

Çam Balının Yüzde 80’i Muğla’dan

Kongrenin açılışında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, arıcıların yaşadığı birçok probleme bilimsel olarak çözüm arandığı kongrenin en özgün tarafının üretici, tüccar, sanayici ve bilim insanlarını, ilgili kamu kuruluşu ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek tartışma zemini oluşturması olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin coğrafi konumu ve iklimine bağlı olarak bitki çeşitliliği bakımından zengin olduğuna işaret eden Çiçek, "Bundan dolayı Türkiye arıcılık konusunda dünyanın en önemli ülkeleri arasındadır. Bal üretimi bakımında da Çin'den sonra ikinci sırada gelmektedir. Ülkemizde çam balı başta olmak üzere çiçek balları, kestane, geven, kekik, ayçiçeği, narenciye ve püren balı gibi mono floral balların üretimi de yaygındır. Dünya çam balının yüzde 92'si ülkemizde üretilmektedir ve bunun yaklaşık yüzde 80'i Muğla'da üretiliyor" diye konuştu.

Arıcılığın bacasız bir sanayi olduğunu vurgulayan Rektör Çiçek, ekolojik döngünün sağlanması ve bitki florasının sürdürülebilirliği için olmazsa olmaz argümanlarından birisinin arı olduğunu kaydetti. Çiçek, arıların bir taraftan doğadaki dengenin korunmasına önemli bir katı sağlarken diğer taraftan ise bal, propolis, polen ve arı sütü üreterek doğal bir gıda kaynağını oluşturduğunu anlattı.

Kongrede, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), tarafından Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin'e Muğla çam balının coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

 

Hiç görsel bulunamadı.
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 16.10.2018 14:00
Okunma Sayısı : 3678