Haber

Milas’ta Karia Arkeolojisi Tartışıldı

Son Güncelleme Tarihi : 29.11.2018 00:00

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi tarafından Karia uygarlığına ait araştırmaların tartışılacağı Karia Arkeolojisi: Güncel Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milas Müze Müdürlüğü iş birliğinde 3 gün sürecek sempozyumun, ilk gününde Hekatomnidler Başkenti Mylasa ve Erken Karia konuları tartışıldı.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Milas Yurt Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılışında Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, arkeoloji biliminin sosyoloji, coğrafya, tarih, etnoloji gibi birçok disiplinden beslendiğini, aynı zamanda bu bilimleri beslediğini söyledi.

Rektör Çiçek, arkeolojinin insanların kültürel ve biyolojik serüvenine ışık tuttuğuna değinerek, "Tarihi, milattan önce 3000 yıllarına kadar uzanan Muğla'da yapılan arkeoloji çalışmaları ve yaydığı ışık, her geçen gün bizleri aydınlatmaya devam etmektedir. Bu bağlamda üzerine önemle eğildiğimiz Karia Arkeolojisi, Türkiye arkeoloji tarihinde oldukça önemli bir yere sahip. Nitekim yürüttüğümüz titiz çalışmalarla çok yakın bir zamanda Halikarnassos Anıt Mezarına öncülük ettiği anlaşılan Mylasa Hekatomneion’u gün ışığına çıkarılmış bulunmaktayız. Bu sempozyumun Milas’ta yapılmasının temel sebeplerinden biri de yakın dönemde bizatihi ziyaret edip incelemelerde bulunduğum bu anıt mezardır.

“Karia Arkeolojisi: Güncel Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu” ile arkeoloji alanında ülkemize ve bölgemize katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, sözlerini şöyle noktaladı: “Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü; Bakanlar Kurulu kararıyla Kültür Bakanlığı adına bölgede biri Pedasa ve diğeri Euromos olmak üzere iki kazı; Milas, Bodrum, Muğla Merkez, Ula, Yatağan ve Fethiye ilçelerini kapsayan beş yüzey araştırmasını yürütmektedir. Bunların yanı sıra Arkeoloji Bölümümüz akademisyenleri, bölge müzeleri tarafından yürütülen çok sayıda kurtarma kazısında ve yeni müze projeleri teşhir ve düzenleme kurullarında bilimsel danışman olarak görev alarak çok önemli bir görevi ifa etmektedirler.”

Açılış konuşmalarının ardından el sanatları ve tasarım alanında çalışmaların yer aldığı “Gravürlerle Karia ve Milas” sergisinin açılışı yapıldı.

 

Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 29.11.2018 00:00
Okunma Sayısı : 3954