Haber

MSKÜ’de Akademik Açılış Töreni Yapıldı

Son Güncelleme Tarihi : 17.10.2022 00:00
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) 2022-2023 Eğitimi Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu'nun katılımı ile gerçekleşti.

Akademik Yıl Açılış Töreni, Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar’ın ve MSKÜ öğretim üyeleri ile idari personelinin Sınırsızlık Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüşü ile başladı. Ardından Prof. Dr. Turhan Kaçar, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sundu ve Anıt Şeref Defteri’ni imzaladı.

Tören, MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Salonu’nda devam etti. Akademik Açılış Töreni’ne Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Milletvekilleri Yelda Erol Gökcan, Mehmet Yavuz Demir, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla il protokolü ile MSKÜ personeli ve öğrencileri katıldı.

Törende, İklim Elçisi ve Fen Bilimleri Enstitüsü öğrencisi Mülkibar Çiftçioğlu “İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum Çalışmalarında Farkındalığı Artırmak” konulu konuşmasını yaptı.

Ardından Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar kürsüye çıktı. Prof. Dr. Kaçar, MSKÜ’nün beşinci rektörü olarak görev süresince gerçekleşecek iyi işlerin parçası olmaktan heyecan ve onur duyduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti.

“Bu konuşmayı hazırlamak için biraz düşündüm. Çünkü bu, hayatımda rektör olarak yapacağım ilk resmi açılış konuşması. Üniversite kelimesinin anlamını açıklayarak başlamanın uygun olacağı kanaatindeyim. Üniversite veya İslam dünyasındaki karşılığı olan medrese, Bağdat’ta, Bologna’da, Paris’te ve Oxford’da hemen aynı dönemde on birinci on ikinci yüzyıllarda ortaya çıktı. Pek çoğunuzun bildiği gibi “üniversite”, Latince kökenli bir kelime olan universitas’tan geliyor. Bu kelime “bütünü, kolektif faaliyeti” yani öğrencilerin ve hocaların bir arada oluşturdukları toplumu ifade ediyor. Bir okulun mensupları her zaman çeşitli yörelerden, kültürlerden gelir. Bu durum, antikçağ İskenderiye’sinin kadın matematikçisi Hypatia ve öğrencileri için de böyleydi, şimdi bizim için de böyle.”
 
“30 Yıllık Birikim Tecrübe Olarak Yansıdı”


“Biliyorsunuz üniversitemiz artık 30 yaşını doldurdu. Bu zaten hem kampüse yapılar olarak hem de akademik ve idari kadroya tecrübe olarak yansımış durumda. Üniversitemizin otuz yıllık tarihinde 100.000’in üzerinde mezun vermiş olması tecrübemizin bir başka ifadesi. Bu otuz yıllık üniversitede şu anda neler var: On sekizi aktif eğitim veren 21 fakültemiz var. Muğla’mızın her ilçesinde yüksek okullarımız; Bodrum, Fethiye ve Milas’ta ise aynı zamanda fakültelerimiz var. Bu fakülte ve yüksek okullarda 45.000’i aşan öğrencimiz eğitim görüyor. Öğrencilerimizin otuz bini şehrimizde. On beş bin civarında da öğrencimizde ilçelerimizde eğitim öğretime devam ediyor. Halen kurumumuzda iki bine yakın öğretim elemanı ve bunun yarısı kadar memur kadrosunda çalışan arkadaşlarımız var. Bu veriler aynı zamanda üniversitemizin kentimiz ve ülkemiz sathında yarattığı mobilizasyonu, kültürel sirkülasyonu ve ekonomik katkıyı da yansıtmaktadır.”
 
“Zaman Kısa, Kendinizi Geliştirmek İçin Geç Kalmayın”

“Sevgili gençler, ben derslerimde üniversite hayatının bilhassa lisans öğrenciliğinin, bizlere ailelerimiz ve devletimiz tarafından tanımlanmış bir kredi olduğunu anlatırım. Bu dört yıllık zaman zarfında sadece okuduğumuz bölümlerin ders kitapları veya notlarıyla değil; radarlarımızı alanlarımızdaki akademik tartışmalara, gelişmelere de açarak kendimizi teknisyen ve entelektüel olarak inşa etmemiz gerekiyor. Dünyayı takip edebilmenin yolunun dil öğrenmekten geçtiğini söylememe gerek yok. Bu arada unutmayın, yeni öğrencilerimize uzun gelebilir ama dört yıl çok kısa bir zamandır. Dolayısıyla kendinizi geliştirmek ve yetiştirmek için geç kalmayınız.”

Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katılan Bakan Kasapoğlu da yaptığı konuşmada, akademik yılın herkes için hayırlı olmasını diledi.

Muğla'nın doğası, insanı, bir serdar şehri olmasıyla ülkenin özel beldelerinden olduğunu belirten Kasapoğlu, "Üniversiteler toplumları geliştiren bilim yuvalarıdır. Üniversite araştırmanın, bilimin, eğitimin, nitelikli insanın merkezidir. Üniversite, gençlerin kendini geliştirmesi için en kritik dönemdir. Aynı zamanda ufuk çizme, vizyon kazanma yuvalarıdır. Bakanlık olarak öğrenci arkadaşlarımızın ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilir ve sahip olunan imkanları nasıl daha güçlü hala getirebiliriz düşüncesiyle çabalıyoruz. Bakanlık olarak üniversiteler en önemli paydaşlarımızdan" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu’nun konuşmalarının ardından 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında dört farklı puan türünde MSKÜ’ye ilk sırada yerleşen öğrencilere başarı belgeleri Bakan Dr. Mehmet Kasapoğlu tarafından verildi.

Tören, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi İhsan Fazlıoğlu’nun Varlık ve Meşrûiyet: Muhammed Muğlevî’nin Felsefe-Bilim çantası üzerine” başlıklı açılış dersi ile devam etti.

Açılış dersinin sonunda Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar, Öğretim Üyesi İhsan Fazlıoğlu’na hediye takdiminde bulundu.
Tören, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 17.10.2022 00:00
Okunma Sayısı : 3090