Haber

MSKÜ’den “Hızlı ve Pratik” Covid-19 Tanı Platformu

Son Güncelleme Tarihi : 23.09.2021 00:00
Üniversitemiz Fen Fakültesi, renk değişimini temel alan pratik bir Covid-19 tanı platformu geliştirdi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), Covid-19 pandemisi süresince gerek aldığı koruyucu önlemler gerekse gerçekleştirdiği klinik araştırmalar, ar-ge faaliyetleri ve ulusal/uluslararası bilimsel çalışmalar ile küresel salgınla mücadeleye büyük destek veriyor.
Üniversitemiz Fen Fakültesi Kimya Bölümünde ise bir grup araştırmacı, Covid-19 virüsünün tanımlanması ile ilgili çalışmalar yürütüyor.
Bu çalışmalar sonucunda Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Anık önderliğinde, renk değişimini temel alan pratik bir Covid-19 tanı platformu geliştirildi.
Doktora öğrencisi Yudum Tepeli’nin ve Üniversitemiz Tıp Fakültesinden Dr. Öğ. Gör. Burak Ekrem Çitil’in de içerisinde yer aldığı ekibe, MSKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) tarafından destek verildi.
En geç 20 dakikada yanıt veren bu sistem, gerçek Covid-19 örneklerine uyarlandığında yüksek oranda doğru sonuçlar elde edildi.
Prof. Dr. Ülkü Anık, geliştirdikleri tanı platformunun güncel varyantarı da tespit edebilme kapasitesine sahip olduğunu belirterek, “Dünyadaki benzerlerinden farklı olarak antijen-antikor etkileşimini temel almayan tanı kitine dönüştürülebilir bu platform, şu an var olan varyantları da tespit edebiliyor. Renk değişimini temel alan tanı platformu için patent başvurusu yaptık. Aynı zamanda bu çalışma, etki değeri yüksek bir dergide yayımlandı. Geliştirilen tanı platformunun tanı kitine dönüştürülebilmesi için firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
 
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 23.09.2021 00:00
Okunma Sayısı : 2153