Haber

Türkiye'nin Tüm Deniz Suları MSKÜ’de Analiz Edilecek

Son Güncelleme Tarihi : 13.06.2022 00:00
“Sıfır Atık” projesi çerçevesinde “Geleceğe Yelken Açıyoruz” ekibi, Türkiye'nin tüm kıyılarından alınan su numunelerini analiz için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi araştırmacılarına teslim etti.

“Geleceğe Yelken Açıyoruz” ekibi denizlerdeki çevre kirliliğine dikkat çekmek, bu konuda farkındalık oluşturmak ve “Sıfır Atık” projesine destek vermek için Artvin Hopa'dan deniz suyu numuneleri almıştı. Karadeniz kıyılarında başlayan deniz suyu numune alımı Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesi boyunca devam etti.

Türkiye'nin tüm kıyılarından alınan su numuneleri, Marmaris’te bulunan Karacasöğüt iskelesinde MSKÜ’ye ait Rota48 gemisinde Geleceğe Yelken Açıyoruz tekne kaptanı Murat Tan tarafından MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sırrı Sunay Gürleyük’ün de katılımıyla Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı  Doç. Dr. Çağdaş Gönen'e ve Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yabanlı'ya  teslim edildi.

Deniz suyu numunelerine, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine ait laboratuvarlarda plastik kirlilik analizi yapılacak. Böylece denizlerimizdeki kirlenmenin profili akademik ve bilimsel yöntemlerle ortaya konulacak.

Etkinlikte konuşan Doç. Dr. Çağdaş Gönen, "Sıfır Atık hareketi çerçevesinde ülkemizde israfın önlenmesi, kaynakların verimli kullanılması ve atık oluşumunun azaltılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte çalışmalar sürdürülmekte. Bizler de üniversite ve akademisyenler olarak bu projeye bilimsel ve akademik açıdan destek vermeye devam ediyoruz. Gelecek için Yelken Açıyoruz ekibi Artvin Hopa'dan başladı; Karadeniz'i, Marmaray'ı, Ege'yi ve Akdeniz'i geçerek bir seyir yaptı. Çevre problemlerinde farkındalık oluşturmak, iklim değişikliği konusunda dikkat çekebilmek için yaptıkları bu seyahatleri boyunca, bizim için tüm kıyılardan deniz suyu örneği aldılar. Bizler bu suların içinde plastik kirliliği analizleri yapacağız. Sıfır atık projesine bilimsel ve akademik desteğimizi ortaya koyacağız" dedi.

 
Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 13.06.2022 00:00
Okunma Sayısı : 2408