Haber

Üniversitemizde “Öğrenci Hakları Birimi” Faaliyete Geçti

Son Güncelleme Tarihi : 11.12.2019 00:00

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerinin problemsiz bir öğrenim deneyimi yaşayabilmeleri için olası sorunların çözüm sürecinde rehberlik ve destek sağlamak amacıyla “Öğrenci Hakları Birimi” faaliyete geçti.

Üniversitemiz Basın Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü olarak bu özel gelişmeyi derinlemesine irdelemek ve öğrencilerimizi konu ile ilgili daha detaylı bilgilendirmek adına “Öğrenci Hakları Birimi” Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Maraş ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini ODTÜ Psikoloji alanında tamamlayan Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Maraş’ın klinik psikoloji ve flört şiddeti ile ilgili akademik çalışmaları bulunuyor. Kendisini ofisinde ziyaret ederek “Öğrenci Hakları Birimi” ile ilgili sorularımızı yönelttik. Hocamız da bizleri, birimin öğrencilerimiz için ne kadar önemli olduğu hususunda oldukça aydınlattı.

Sayın Hocam öncelikle “Öğrenci Hakları Birimi”  temel görev ve amacından kısaca söz edebilir misiniz? 

Öğrenci hakları ofisi aslında Üniversitemizin yönetim anlayışının en temel ilkelerinden iki sacayağı üzerine oturuyor. Bunlardan ilki “Öğrenci Merkezlilik” diğeri ise “Pro-Aktif Yaklaşım”… Öğrenci merkezlilik ile öğrencilerimizin taleplerini, şikâyetlerini ve ihtiyaçlarını her zaman en ön planda tutan bir üniversite anlayışı taşıyoruz. Bu birim, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerinin eğitim-öğretim yaşamları boyunca beklenti ve ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak ve yaşadıkları sorunların çözüm sürecinde rehberlik ve destek sağlamak amacıyla kurulmuştur. Böylece öğrenci merkezliliğinin bir kez daha somutlaştığını görüyoruz. Yine sorunların öngörülerek doğmadan çözülmesi anlamına gelen Pro-Aktif yönetim anlayışıyla ilişkili olarak, öğrencilerimizin sorunlarını doğmadan veya büyümeden çözmeyi amaçlıyoruz.  Bu çerçevede öğrencileri, sorunlarının çözümü için ilgili birimlere yönlendirmek, iletişimi sağlamak veya kolaylaştırmak, onların memnuniyetini artırmak amacıyla çözüm süreçlerini daha etkin ve verimli hale getirme sorumluluğu taşıyoruz.

Birimde öğrencilere sunulan hizmetler nelerdir? 

Öğrencilerimiz Üniversite içinde yaşadıkları bir sorun ile ilgili şikayette bulunup, resmi süreler zarfında, hak arama girişimlerine yanıt bulamadıklarında birimimize başvuruda bulunabilirler. Eğer sorunları ile ilgili sağlanan çözüm yeterli değil ise de, aynı şekilde birimimizden tekrar destek alabilirler.

Birimde sunulan hizmetlerden nasıl yararlanılıyor? 

Öğrencilerimiz ogrencihaklari@mu.edu.tr adresine e-posta göndererek, telefonla arayarak veya her dönem başında internet adresinde ilan edilecek gün ve saatlerde birime gelerek görüşme gerçekleştirebilirler. Bu konuda http://ogrencihaklari.mu.edu.tr adresinden birim ve başvuru işlemleri hakkında bilgi edinebilirler.

Birimin çalışma ilkeleri nelerdir ? 

Öğrenci Hakları Birimi, Rektörlüğe bağlı olup öğrenci ile ilgili birimler arasında iletişim kurulmasını sağlamaktadır. Muhatap kişi veya ilgili birimler, çözüm süreci hakkında Birime geri bildirim vermektedir. Birim, bu bildirimi en kısa sürede başvuru sahibine iletiyor. Son olarak öğrencilerimiz de konunun çözülüp çözülmediğine dair geri bildirim yapıyorlar.

Birimin yıllık/haftalık çalışma takvimi nasıl işleyecek?

Öğrenci Hakları Birimi, her akademik dönem başında ilan edilecek gün ve saatlerde hizmet verecektir. Bu zaman zarfı dışında ise, ilgili idari personel başvuru taleplerini almak ve birim yöneticilerine iletmek üzere ofiste bulunmaktadır.

Birim kampüste nerededir? Hangi binada, kaçıncı kattadır? 

Birimimiz doğrusu “öğrenci üçgeni” diyebileceğimiz bir alanda bulunuyor. Mimarlık Fakültesinin giriş katında, Mavi Çatı Topluluk Binasının hemen karşısında yer alıyor. Yanında ise Gençlik Ofisi binası bulunuyor. Bu alanın önümüzdeki günlerde tam bir öğrenci yaşam alanı olarak değerlendirileceğini düşünüyorum…

Birimin iletişim kişisi ve iletişim detayları nelerdir?

Birim Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Maraş

İletişim Tel: 0 252 211 55 00

E-posta: ogrencihaklari@mu.edu.tr

Basın, Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Tarih : 11.12.2019 00:00
Okunma Sayısı : 4445